Stajyer ehliyet nedir?

Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekecektir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.

Sık yapılan hataların ceza puanları:

– Trafikte seyrederken telefonla konuşmak : 10 Ceza puanı
– Kırmızı ışıkta geçmek : 20 Ceza puanı
– Emniyet kemerini bağlamamak : 15 Ceza puanı
– Hız sınırını aşmak : 10 Ceza puanı
– Muayenesiz araç kullanmak : 10 Ceza puanı
– Park yasağına uymamak : 20 Ceza puanı
– Yayaların geçiş üstünlüğü olan yerlerde, yayalara izin vermemek : 20 ceza puanı
– Şerit izleme kurallarına uymamak : 20 Ceza puanı

Yorum: 75 ceza puanına ulaşmak, 3-4 hata yapmanız durumunda gerçekleşebilir (Yapılan hatanın ceza puanına göre).

Yönetmeliği göre üst üste yapılan hatalar:

İki yıl boyunca;

-Üç kez trafik ışıklarının ihlal edilmesi,

-Hız limitlerinin üç defa ihlali,

-Sağa- sola, dönel kavşaklarda yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkının 3 defa ihlal edilmesi,

-Okul geçitlerinde öğrenci geçişlerinin ihlal edilmesi,

-Emniyet kemerinin 3 defa takılmaması,

-Araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promil alkol ile yakalanmak,

-Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında asli kusurlu olmak durumlarında sürücü belgesi iptal edilir.

Not: Yönetmelikteki en katı madde alkol üzerinedir. Yönetmelikte açıkça sürücü adaylarının kesinlikle 0,20 promil üstünde olacak şekilde alkollü araç kullanmaması istenmektedir.

Aslı olmayan haberler:

Daha önce haberlerde ve sosyal medyada, aday sürücü yanında “refakatçi” olması gerektiği, aday sürücünün “tek başına trafiğe çıkamayacağı” gibi yalan yanlış haberler yayılmıştır. Böyle bir durum kesinlikle yoktur. Bununla birlikte ehliyet almak artık çok zor gibi bir düşünce de yayıldı. Yasada istenilenler zaten bir sürücünün uyması gereken kuralları yansıtıyor. Aday sürücü uygulamasının amacı can ve mal kayıplarını en aza indirerek düzeni sağlamaktır. Yasada sizden farklı bir şey istenmiyor. İstenilen şey kurallara uymanız… Zaten normalde de “100 ceza puanına ulaşan herhangi bir sürücünün” de sürücü belgesine el koyulmaktadır.

Normal bir sürücü için yasada: “100 Ceza puanına ulaşan şoförün 2 ay belgesi alınır. Kurs eğitimi alır. İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir.

Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi?
Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.

Stajyer ehliyet nasıl olacak?
İnsanlarda şöyle bir algı oluştu aday sürücü ehliyetlerinin farklı olacağı zannediliyor. Hayır öyle bir durum yok. Hatta ehliyetler üzerinde sizlerin aday sürücü olduğunuzu işaret eden herhangi bir ibare dahi bulunmuyor. Sistemsel olarak emniyet kayıtlarında aday sürücü olduğunuzun bilgisi yer alıyor.

İki sene sonunda herhangi bir kusurunuz yoksa kendiliğinden aday sürücülüğünüz kalkacak. Kart yenilemenize gerek yok. Herhangi bir başvuru veya ücret ödemenize de gerek yok.

Daha önce ehliyeti olup ehliyet sınıfını yükseltenler veya başka bir sınıftan ehliyet almak için başvuru yapanlar aday sürücü olacak mı?
Hayır bu yasa 2016 yılından itibaren “ilk defa ehliyet alanları” kapsıyor. Daha önce belgesi olup sınıf yükseltenleri veya başka bir sınıftan ehliyet alacakları kapsamıyor.

Bu yasa sürücü belgesi alanları ve herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanları ilgilendiriyor.