A1 Sınıfı Sürücü Belgesi
Yaş Sınırı: 16 (Yaşını doldurup 17 den gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)
Kapsamı: M sınıfı ehliyet ile sürülebilen araçlar
Kullanabildiği Araçlar: A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.
Not: A1 sürücü belgesi ile aynı zamanda MOPED de kullanabilirsiniz.
Detaylar;
A1 EHLİYET NEDİR, HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?
A1 Ehliyet belgesi güç ve silindir hacmine göre 2 yada 3 tekerli motosikletleri kullanmak için sahip olmanız gereken ehliyet belgesidir.
2 Tekerli Motosikletlerde: Silindir hacmi 125 santimetreküpü ve güç olarak 11 kv(kilovat) sınır değerini geçmeyen, ayrıca Kv/kg oranı 0,1 değerini aşmayan sepetli yada sepetsiz motosikletleri kullanabilir.
3 Tekerlikli Motosikletlerde: Silindir hacmi 125 santimetreküp iken, güç sınırı 15 kv(kilovat) olan motosikletlerdir.
A1 EHLİYET ALMA ŞARTLARI VE YAŞ ŞARTI?
Eliyet almanın şartları Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 76. maddesinde belirtilmiştir. A1 ehliyet almanın şartları ve A1 ehliyet yaş şartı aşağıdaki gibidir.
A1 Ehliyet Yaşı: Yaş şartı olarak 16 yaşını tamamlamak şartı vardır.
Öğrenim Şartı: Bütün ehliyet sınıfları için ilkokul düzeyinde mezuniyet şartı vardır.
A1 Ehliyet Deneyim Şartı: Bazı ehliyet sınıfları için deneyim şartı aranmaktadır. Ancak bu ehliyet sınıfı için herhangi bir deneyiminizin olmasına gerek yoktur.
Adli Sicil Şartı: Bazı suçları işleyenlerin ehliyet alması mümkün değildir. Bu suçlar genellikle toplumu etkileyen yüz kızartıcı suçlar olarak ifade edilebilir. Hangi suçların olduğu ilgili yönetmelikte tek tek belirtilmiştir. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için “Hangi Suçlar Yada Suçu İşleyenler Ehliyet Alamaz” konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sağlık Şartı: Yine aynı yönetmelikte ehliyet almak için sağlık raporu alma şartı düzenlenmiştir. Bkz. Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
A1 Ehliyet Sınavı: A1 ehliyeti almak için öncelikle teorik ardından direksiyon sınavına girmek zorundasınız.
A1 EHLİYET NASIL ALIRIM?
Birinci Aşama: İlk adımda yukarıda ki şartları taşıdıktan sonra herhangi bir sürücü kursuna kaydolmanız gereklidir.
İkinci Aşama: Ehliyet sınavlarına girmeniz gereklidir. İlk adımda teorik derslerinizi tamamlayıp teorik sınav harcınızı yatırınız. Teorik sınavı geçtikten sonra direksiyon sınavına hazırlanmanız gereklidir.
Üçüncü Aşama: Direksiyon Sınav aşamasıdır. Bu aşamada öncelikle kursumuzdan almanız gereken direksiyon derslerinizi tamamlayınız. Direksiyon sınav harcınızı yatırdıktan sonra sınava girerek kazanmanız gereklidir.
Direksiyon sınavı sizi en çok zorlayacak olan süreçtir. Bunun için kursumuzun sizlere vermek zorunda olduğu direksiyon derslerinizi bil fiil almaya dikkat ediniz.
Dördüncü Aşama: A1 ehliyet için direksiyon sınavını da kazandıktan sonra artık ehliyet almaya hak kazandınız demektir. Ancak hemen araç kullanmanız mümkün değildir. Bunun için sürücü belgesi çıkarma işlemini yapmanız gereklidir. Bu aşamadan sonra ki süreç için “Ehliyet Sınavını Kazandıktan Sonra Yapmanız Gerekenler” konulu yazımızdan muhakkak inceleyiniz.
A2 Sınıfı Sürücü Belgesi
Yaş Sınırı: 18 (Yaşını doldurup 19 den gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)
Kapsamı: M ve A1 sınıfı ehliyet ile sürülebilen araçlar.
Kullanabildiği Araçlar: A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.
Detaylar;
A2 EHLİYET NEDİR VE HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?
Bu tip ehliyete sahip olan kişiler 35 kilovat olarak belirlenen güç sınırını geçmeyen ve motosikletin ağırlığının gücüne oranı 0,2 olarak belirlenmiş değeri geçmeyen 2 tekerlekli motosikletleri kullanabilirler. Ayrıca 15 kilovat olan güç sınırını geçmeyen 3 tekerlekli motosikletleri de kullanabilirler. A2 ehliyet sahibi kişiler M ve A1 ehliyet sınıflarını kapsayan tüm araçlarıda kullanabilmektedirler.
A2 EHLİYET ALMANIN ŞARTLARI VE YAŞ ŞARTI
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 76 maddesinde A2 ehliyet almanın şartları aşağıda ki gibi belirtilmiştir.
Yaş Bakımından: 18 yaşını tamamlamak şartı vardır. A1 ehliyet belgesi için 16 yaşını tamamlamak şartı vardır.
Deneyim Şartı Olarak: Herhangi bir deneyim şartı gerekmez. Bazı ehliyet belgelerine sahip olmak için başka bir ehliyet belgesine sahip olmak şartı aranmaktadır.
Öğrenim Şartı: İlkokul düzeyinde eğitim şartı vardır.
Adli Sicil Şartı: Bazı suçları işleyenlerin ilgili yönetmelik ile ehliyet alması yasaktır. Bu konu detaylı bir husus olduğu için “Hangi Suçlar yada Suçları İşleyenler Ehliyet Alamaz” konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sağlık Şartı: Her her ehliyet belgesi için sağlık raporu almak şartı vardır. Hekim kontrolüne gittiğinizde sabit matbuu bir form doldurulacaktır sağlık raporu için. Burada bazı hastalıkları olan sürücü adaylarının bazı sürücü belgelerini almaları mümkün değildir. (Bkz. Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl Alınır?)
Kursa Kaydolma ve Ehliyet Sınav Şartı: Her ehliyet sınavı için herhangi bir sürücü kursuna gitmek zorunluluğu vardır. Bununla birlikte ehliyet sınavlarına girme zorunluluğu. Bu sınıf ehliyet için öncelikle teorik sınava, daha sonra ise direksiyon sınavına girmeniz gereklidir.
A2 EHLİYET NASIL ALIRIM?
Birinci Adım: Bu sınıftaki ehliyeti alabilmek için yapmanız gereken ilk şey bir sürücü kursuna kayıt olmaktır. Sürücü kursunun size vereceği teorik ve direksiyon eğitimlerini bitirmeniz gerekiyor.
Kurstan alacağınız eğitimlerden direksiyon eğitimleri sizler için çok önemlidir. Eğer bu eğitimlerin süreleri sizin için yeterli gelmediyse kursunuzla görüşerek, direksiyon eğitim saati başına belirlediği ders fiyatını ödediğinizde ek ders alabilirsiniz.
İkinci Adım: Teorik derslerden sonra ilk önce yazılı bir sınava girmeniz gerekiyor.Bu yazılı sınavdan sonra direksiyon bilgilerinizi test edecek bir sınava gireceksiniz.Bu sınavı da başarıyla tamamlarsanız sürücü kursunuz tarafından bir sürücü sertifikası alacaksınız.
Son Adım: Sürücü sertifikasından sonra ehliyetinizin harç ücretini ödemeniz gerekiyor. Daha sonra gerekli belgeler ile Trafik Şube Müdürlükleri’ne gitmeniz gerekiyor.
Ehliyet sınavlarından direksiyon sınavını da kazandıktan sonra artık ehliyet belgesi almaya hak kazanmışsınız demektir. Ancak hemen trafiğe çıkamazsınız. Öncelikle ehliyet kartınızı çıkarmanız gereklidir. Bu aşamadan sonrasını öğrenmek için “Ehliyet Sınavını Kazandıktan Sonra Yapmanız Gerekenler” konulu yazımızı okuyunuz.
A1 EHLİYETİ OLANLARIN A2 EHLİYET ALMASI
Yukarıda belirttiğimiz hususlara ek olarak bu şekilde ki kişiler sadece direksiyon derslerine girecek olup, kurslarından 2 ders saati direksiyon eğitimi en az almak zorundadır.
Bununla birlikte, B,C, D, F ve G ehliyeti olup bu ehliyeti almak isteyenlerde sadece direksiyon sınavına girecektir.